Medvehagyma gyűjtési tanácsok és receptek

A medvehagyma igazából a vadon kincse, bár egyre többen próbálkoznak a termesztésével is. Erdeinkben ezekben a hetekben-napokban érik el a kicsattanóan friss, zöld levelek a leszedhető méretet, így érdemes elgondolkodni azon, hogy a korán jött meleg, tavaszi időben, egy kirándulás keretében elmegyünk gyűjteni. Mielőtt azonban nekiállnánk a friss salátaalap és gyógynövény begyűjtésének, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott gyűjtőhely milyen szabályozás alá esik!

A hatályos jogszabályok szerint állami erdőkben a medvehagyma szabadon gyűjthető, napi két kilogramm mennyiségben, fejenként. Jól vigyázzunk azonban, mert ez a szabályozás a magántulajdonú erdőkre nem igaz, így mindenképpen tájékozódjunk, hogy a célba vett terület milyen irányítás alatt áll, és hogy nem védett-e!

A medvehagyma gyűjtése során a legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogy összetévesztjük a gyöngyvirág levelével. De, ha néhány szempontot megjegyzünk, ettől sem kell tartanunk: a gyöngyvirág levele kerekdedebb, egyik oldala fényes, a másik matt és szagtalan. A medvehagyma levele keskenyebb, levelének elülső oldala is selymes fényű, de a legfeltűnőbb jellemzője a dörzsölésre előbukkanó erős fokhagymaszag. A medvehagyma levelei külön állnak, míg a gyöngyvirág levelei párosával helyezkednek el egy-egy levélnyélen.

A medvehagymát a legtanácsosabb frissen fogyasztani. Készíthetünk belőle salátát, hozzáadhatjuk krémsajthoz és tejfölös túróhoz is. Ízesíthetünk vele főtt ételeket úgy, hogy nem főzzük bele, hanem a kész ételhez keverjük hozzá, apróra vágva. Nyersen készül az ún. medvehagyma pesto, amely főtt tésztával elkeverve, sajttal megszórva izgalmas és egészséges egytálételt ad.

A pesto úgy készül, hogy aprítógépbe beledobunk egy csokor medvehagymát, összesen három evőkanálnyi olajosmagvat (fenyőmag, lenmag, szezámmag, dió, kesudió, mogyoró stb.) és hozzá öntünk 1 dl olívaolajat. Kissé megsózzuk, tehetünk hozzá pici borsot, gyömbért, néhány csepp citromlevet. Összepörgetjük, nem kell, hogy pépes legyen, csak inkább darabos. Akkor finom, ha pár órát áll szobahőmérsékleten, vagy egy éjszakát hűtőben.