A homoktövis, a sokoldalú táplálék

A homoktövis, a sokoldalú táplálék

A hazánk homokos tájain is megtermő rendkívül szép cserje narancssárgára érő bogyói mind élelmiszernek, mind gyógyhatású szernek kiválóak. Többféle formátumban is hozzájuthatunk ehhez a szuperélelmiszernek aposztrofált gyümölcshöz, hiszen a bokorról szedve is fogyasztható, de facsart leve ivóléként oltja szomjunkat, de pempőjéből lekvár, hús- és magolaj is készül.

Tibeti neve: az egészség tára, és ez két szóban foglalja össze azt a rendkívüli gazdagságot, amelyet a növény rejt. A legrégebbi korokban általános erősítő és roboráló szernek használták. Katonákkal etették ütközetek előtt, lovakkal versenyek előtt, és biztosan lehetett arra számítani, hogy az így felkészített szervezet jobban bírja a megpróbáltatásokat annál, aki nem ismerte a titkot. Tovább

A homoktövis egészségügyi hatásai

A homoktövis egészségügyi hatásai

A Himalája lejtőiről származik ez a rendkívül gazdag beltartalommal és számtalan gyógyító hatással rendelkező növény, amelyet akár szuperélelmiszernek is nevezhetünk, hiszen szinte minden tápanyagot és hatóanyagot tartalmaz, amelyre az embernek különféle helyzetekben szüksége lehet. Az egyik legrégebben használt gyógynövényt, már az ókori görögök is alkalmazták, Tibetben pedig talán még régebb óta ismerik a gyógyhatásait. Tovább