5+1 érdekesség az ördögnyelv-lisztről

5+1 érdekesség az ördögnyelv-lisztről

Az ördögnyelv egy ősidők óta használt gyógyhatású növény, amely például a japán gasztro-kultúrában is hosszú múltra és gazdag jelenre tekinthet vissza. Hazánkban még kevésbé közismert, de Nyugat-Európában és Amerikában közismert az ördögnyelv-liszt és ún. konjac-gél, amelyet állagjavításhoz és -stabilizálásához alkalmaznak.

Az ördögnyelv-liszt még az élelmiszer-adalékanyagok között is helyet kapott, a jelzése: E-425. Elsősorban térfogat-növelésre, gélesítésre, állomány-stabilizálásra alkalmazzák. Mivel teljesen természetes forrású anyag, nem merülhet fel ellene kifogás, sőt fogyasztása kifejezetten egészséges hatással van az emésztőrendszerre és az egész szervezetre nézve. Tovább

Ördögnyelv és glükomannán

Ördögnyelv és glükomannán

Nem varázsigéket sorolunk, bár a tavalyi évben szinte varászszerként robbant a köztudatba az új fogyókúrás szer, az ördögnyelv (Amorphophallus konjac) elnevezésű gyógynövényből készült glükomannán. Hatékonyságát nem csak a sztárok ajánlásai vagy a széles vásárlóközönség töretlen lelkesedése bizonyítja, hanem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal is, amely végzésben is deklarálta, hogy az ördögnyelv-kivonat csökkentett energiabevitel és mozgás mellett hozzájárul a fogyáshoz. Tovább

A cukorbetegség megelőzése és az enyhe zavar gyógyítása természetes úton

A cukorbetegség megelőzése és az enyhe zavar gyógyítása természetes úton

A cukorbetegség esetében a legnagyobb gond, hogy a sejtek nem jutnak megfelelő táplálékhoz, miközben az emésztés során az elbontott glükózmennyiség számos problémát generálva a vérben kering a szervezetünkben. Ezt a kettős problémát segítenek enyhíteni a különféle gyógynövények, a különleges összetevőkkel rendelkező zöldségek és fűszernövények. Tovább

Falevelekkel a vércukorszint szabályozásért!

Falevelekkel a vércukorszint szabályozásért!

A diabétesz összetett betegség, amely hosszú távon sok kellemetlen következménnyel járhat. Az alapproblémát a táplálkozás során felvett szénhidrátok lebontásához, illetve a cukor sejtekbe kerüléséhez szükséges inzulin hiánya vagy hatékonyságának csökkenése adja, aminek következtében a vérben oldott cukor szintje túlságosan megemelkedik étkezés után.

Most két olyan falevélből készült gyógyteát mutatunk be, amelyek egyik legfontosabb szerepe a vércukorszint csökkentése és helyreállítása. Hatásukkal nem csak a mindennapi közérzetünket képesek javítani, de hosszabb távon hozzájárulhatnak a cukorbetegség súlyos szövődményeinek megakadályozásához is. Tovább

Miért kell a galagonya (a szív- és érrendszer védelmezője) egy cukorbetegeknek szóló teakeverékbe?

Miért kell a galagonya (a szív- és érrendszer védelmezője) egy cukorbetegeknek szóló teakeverékbe?

A cukorbetegségben szenvedők felének magas a vérnyomása. A magas vérnyomásban szenvedő cukorbetegek 10%-át 1-es, 90%-a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálták. Vajon miért ilyen gyakori a diabéteszesek között a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás okai a cukorbetegségben

Az 1-es típusú cukorbetegségben a magas vérnyomást a vese-sejtjeinek elhalása, a vese károsodása okozza. Tulajdonképpen ez egy ördögi kör, hiszen a megemelkedett vérnyomás később fokozza a vese-sejtek pusztulását és így gyorsítja a folyamatot. Tovább

Amikor hiába várjuk a gólyát: rejtett inzulin-rezisztencia

Amikor hiába várjuk a gólyát: rejtett inzulin-rezisztencia

Sajnos egyre gyakoribb, hogy teljesen egészségesnek tűnő fiatal párok is akár évekig hiába várják a gyermekáldást (és persze tesznek is érte). A fogantatás elhúzódásának hátterében természetesen mindkét leendő szülő nehézségei is meghúzódhatnak, így ha huzamosabb ideig próbálkozunk hiába, érdemes mindkettőjüknek vizsgálatoknak alávetnie magát.

A folyamatosan növekvő számú reprodukciós nehézség egyik legfőbb oka a rejtett inzulin-rezisztencia. Ebben az esetben az átmeneti meddőség hátterében olyan anyagcsere-betegség áll, amely miatt a sejtjeink „éheznek” és a szervezetünk úgy értékeli, hogy ilyen körülmények mellett nem alkalmas a fogantatás. Tovább

Milyen betegségek megelőzésében és karbantartásában lehet a segítségünkre az almapektin?

Milyen betegségek megelőzésében és karbantartásában lehet a segítségünkre az almapektin?

„Naponta egy alma az orvost távol tartja”

Ugye ismerős ez a mondás? A régi időkben, amikor még nem tudták, hogy milyen rostokra, ásványi anyagokra, vitaminokra és egyéb tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek, a megfigyelések igazolták ezt a bölcsességet. Azonban ebben az időben még nem tudták, hogy ha az alma bizonyos összetevőit nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, nem csak az egészségünket őrizhetjük meg a segítségükkel, hanem a kibillent harmóniát is helyreállíthatjuk a szervezetünkben.

Ilyen összetevő az almapektin, amelyből például az allergia megelőzésére naponta legalább 6 almányit kell elfogyasztanunk. Természetesen ez hosszú távon lehetetlen, így érkezik a segítségünkre a porított almapektint tartalmazó kapszula. Tovább

Miért jó az almapektin a fogyókúrához?

Miért jó az almapektin a fogyókúrához?

A különféle fogyókúrás és biotermékek gyártói gyakran hajlamosak egy-egy termék esetében a gyógyhatást túlmisztifikálni, és csodaszert kiáltani, tönkre téve ezzel egy nagyszerű és sokoldalú élelmiszer jó hírét. Az almapektinnel is ez történt néhány évvel ezelőtt, amikor is azt ígérték az akkor még folyékony formában kapható termék előállítói, hogy „olvadni fognak a kilók” arról, aki ezt fogyasztja. Sajnos sok negatív tapasztalat olvasható az interneten, amely egyedül azért született, mert nem arra és nem úgy használták, ahogy kellett volna. Tovább

Az almapektin egészségügyi hatásai

Az almapektin egészségügyi hatásai

A pektinek a szénhidrátokkal rokon vegyületek, amelyek különféle növények sejtfalában találhatók meg. Nagy mennyiségben vannak például alma, körte, barack, ribizli, szilva húsában. A pektin a gyümölcsből főzés hatására kioldódik, és ennek az anyagnak a molekulái víz felvétele mellett többszörösére duzzadnak. Így a pektin azt az anyagot, amelybe bele kerül, zselésíti. Ennek köszönhetően lesznek megfelelő állagúak az említett gyümölcsökből, vagy azok hozzáadásával készülő lekvárjaink.

Az alma pektinje az ember számára emészthetetlen, vízben nem oldódó vegyület. A beleinkben a pektin molekulái a fent leírtakhoz hasonlóan megduzzadnak, így vizet vesznek fel, emiatt az almapektin alkalmas a hasmenés megfékezésére. Az emészthetetlen molekulák tisztítják a bélfalakat, stimulálják a bélmozgásokat, így kiváló hatással vannak az emésztésre. Tovább